Anasayfa » Meslek Seçimini Yaptın mı?

Meslek Seçimini Yaptın mı?

by admin
0 comment

Meslek Seçimini Yaptın mı? Tercihler İçin Hazır Mısın?
Meslek seçimi YKS tercih zamanına bırakılmayacak kadar önemlidir. YKS sonuçları açıklandıktan sonra kısa bir sürede tercih işlemleri başlayacak. Hala mesleğini belirlemediysen tercih süreci senin için KAOS olmasın.

Tercih sürecinde mesleğini belirlemeden seçmeye çalışan bireyler, genel olarak yönlendirmelerle meslek seçiyorlar. Oysa ki meslek seçim süreci yönlendirme ile tamamlanacak bir süreç değil.

Tercih zamanı mesleğini hala belirlememiş bir öğrencinin ilk sorusu genelde şudur ” Sizce şu meslek mi daha iyi bu mu daha iyi ? ” Bu tarz soruların cevaplarını o an sağlıklı bir şekilde bulmanız mümkün değil. Zaten zaman kısıtlı olduğu için bilmediğiniz, size uygun olmayan bir mesleği seçersiniz. Belki bu seçtiğiniz meslekte mutlu olursunuz belki olmazsınız ama seçim süreci belirsizliklerle yönetilecek bir süreç değildir.

Meslek Seçim Sürecinde Neler Yapmalısınız?
Kendinizi tanıma adına araştırmalar değerlendirmeler yapmalısınız.
Yetenekleriniz, ilgileriniz ve özellikleriniz konusunda bilimsel veri sunan testler yapabilirsiniz.
Bu konuda uzman birinden yardım alabilirsiniz.
Düşündüğünüz meslekler hakkında bilgi toplamalı ve bu bilgilerin sizin özelliklerinize uygun olup olmadığını tespit etmelisiniz.
Karar vermeden önce istediğiniz mesleği yapan bir kaç kişiden bilgi alabilirsiniz. Bir önceki yazımda bahsettiğim gibi seçimden önce detaylı bilgiler öğrenmelisiniz.
Kendini Değerlendirme Envanteri, Mesleki Eğilim Belirleme Testi ve Holland Meslek Tercih Envanteri gibi bilimsel testlerden faydalanabilir. Bu konuda uzman kişilerden yardım alabilirsiniz.
Tercih Döneminde Neler Yapmamalısınız?
Uzman olmayan kişilerden yardım almamalısınız.
Kulaktan dolma bilgilerle değil, bilimsel verilerle meslek seçmelisiniz.
Şehir, üniversite değil mesleğinizi seçmelisiniz.
Tercih dönemi bazen aile ile çatışmaya girmemelisiniz.
Arkadaşlarınızdan duygusal olarak etkilenmemelisiniz.
Popüler meslekleri kendinizi tanıman seçmemelisiniz.
Ailenizden ve bulunduğunuz şehirden kurtulmak için seçim yapmamalısınız.
Tercih dönemi ve mesleğinizi seçim süreci sancılı bir süreçtir. Sakin kalarak, acele etmeden gerekirse bir uzmandan yardım alırsanız bu süreci güzel bir şekilde geçirirsiniz. Aksi takdirde yanlış bir seçim mutsuzluğa yol açabilir. Mutsuz bir üniversite süreci yaşayabilirsiniz. İmkanlar ne olursa olsun istemediğiniz bir ortamda okumak ya da istemediğiniz bir mesleği seçmek hayatınızı olumsuz etkileyebilir.

You may also like